2024.01.31.

A GYERMEK FOGAK
Legfontosabb kérdések

Mikortól érdemes elkezdeni a kisbabák fogmosását?
A válasz nem bonyolult; ahogy az első kis fogacskák megjelennek, ami általában az alsó fogak egyike szokott lenni. Eleinte elég egy kis gézlapra nyomott fogkrémmel, de később a baba korának megfelelő fogkefével érdemes minimum napi egyszer megmosni a fogakat, ugyanis a kisbabák mindent a szájukba vesznek, megkóstolnak, megnyalogatnak, így rengeteg a bacilus a szájukban.

A cumizásról:
Sokszor halljuk, hogy a kisbabáknál a cumizás vagy az ujjak szopizása nagyon káros tud lenni, ha sokat és sokáig csinálják. A jó és a babákra nézve egyértelműen megnyugtató tulajdonsága mellett érdemes a negatív oldalára is odafigyelni és mint mindenben itt is fontos a mértékletesség. A rendszeres cumizás hatással lehet a fogak és állcsontok növekedésre, helyzetére, emiatt 3 éves kor felett semmiképpen nem javasolt a cumizást/ujjszopást. Okozhatja a felső fogak és állcsont előre állását, alsó állkapoccsont növekedésbeli lemaradását. Természetesen korrigálható az állapot, de nagy eséllyel fogszabályozó kezeléssel érhető el a normál harapás.

Mikor érdemes gyermekünket először fogorvoshoz vinni?
A szakértők azt javasolják, hogy amikor már kint van mind a 20 tejfog, akkor mindenképpen el kell vinni a gyereket a fogorvoshoz, de legkésőbb 3-4 éves korában. Ezt követően félévente –pont, mint a felnőtteknek – érdemes kontrollra visszajárni. Ez azért is fontos, hogy a gyermek ismerkedjen a környezettel és tudatosítsuk benne, hogy nincs mitől tartania ez a rutin az élete része lesz.

Mit kell tudni a gyermekkori fogváltásról?
Ez nagyjából 6-7 éves korra tehető, mikor a gyermekek elkezdik az iskolát. 20 tejfogat lassanként elkezdi felváltani 32 maradó fog. Ez azt is jelenti, hogy 12 fog nem tejfog helyére fog nőni, ezekre érdemes nagyon figyelni, általában a első nagyörlő fogak lesznek ezek, hogy kellően ápoljuk őket már az elejétől kezdve. Nagyjából a fogváltás 12 éves korra zárul le, a második nagyörlők vagyis a sorban hetedik fogak előbújásával. Ha a gyermek rendelkezik bölcsességfog csírákkal, akkor azok általában csak 17 éves kora után bújnak elő, ám, hogy valóban számíthatunk e rájuk, az sok mindentől függ, érdemes efelől a fogorvosunktól érdeklődni.

Az első fogak kiesése gyerekkorban:
Ez egy teljesen normális folyamat, az első tejfogak 6-7 éves korban kezdenek el kiesni, viszont van néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni ebben az időszakban:
👉 Beszélj a gyermekeddel előre: Előtte mesélj neki, hogy fogak fognak kiesni, és hogy új fogak fognak helyettük nőni. Ez segíthet megnyugtatni és felkészíteni a gyermeket a változásra.
👉 Ne húzd ki a fogat: Hagyd, hogy a fog természetesen kiessen. Ha már túl lóg, a gyerek jobban rá fog érezni és egyedül is ki tudja húzni.
👉 Ne félj a vérzéstől: Amikor egy fog kiesik, lehet némi vérzés, de ez teljesen normális. Tisztítsd meg a kiüresedett területet: Alaposan mosd ki a vérző területeket meleg vízzel és egy puha fogkefével. Fontos, hogy megőrizd a megfelelő szájhigiéniát a fogkiesés során is.
👉 Beszélgess arról, hogy az új fogak hogyan jönnek majd be: Segíts a gyermekednek megérteni, hogy az új fogak nagyon fontosak a fogsorunk egészségének fenntartásában. Mond el neki, hogy ezek a fogak a tejfogak helyét fogják átvenni, és hogy ez az egész folyamat része a természetes növekedésnek.