2024.01.31.

GYÖKÉRKEZELÉS

Gyökérkezelés a rendelőnkben:
Bármilyen baleset, mély szuvasodás, töméskészítés, preparálás, túlterhelés, vagy bármilyen okból elhalt fog esetében szükséges beavatkozás. Általában többszöri kezeléssel jár. A fogfájdalmak hátterének többségében általában valamilyen gyulladás állhat. Gyökérkezelésre van szükség abban az esetben, amikor a fog lágy belső szövete begyullad, elhal vagy elfertőződik. Ezek egy régebben rosszul elkészített töméstől is előfordulhatnak. A gyökérkezelés során a fog csatornáiban található ideg és érhálózatot eltávolítjuk majd fertőtlenítjük, és légmentesen lezárjuk. A fog azonban egy komplex rendszer, így a beavatkozás során 3D CT felvétel készítése is szükséges lehet.

Mi vezethet a gyökérkezeléshez?
A gyökérkezelés (endodontikai kezelés) olyan fogászati eljárás, amely akkor szükséges, ha a fog belsejében található foggyökércsatornák fertőzöttek vagy károsodottak. A következő okok vezethetnek gyökérkezelés szükségességéhez:
👉 Fogszuvasodás: Amikor a fogszuvasodás a fogbélbe (pulpa) is elér, fertőzés lehet, és a gyökércsatornákban elhelyezkedő idegeket, véredényeket érinti.
👉 Fogmélyedés: Ha a fogszuvasodás vagy egy sérülés miatt mélyen éri a fogbél területét, a gyökércsatornákba is bejuthat a fertőzés.
👉 Fogtrauma: Ha súlyos ütés vagy baleset éri a fogat, annak következtében sérülhet a fogbél, és fertőzés alakulhat ki.
👉 Fogtömés károsodása: Ha a fogtömés széle alatt megtapad a szuvasodás, az a gyökércsatornákban is továbbterjedhet.
👉 Gyökérzetek gyulladása: A foggyökérzeteknek gyulladása lehet a fogburok alatti szövetekben felhalmozódó bakteriális fertőzés következménye.
👉 Gyökér-tályog: Ha a fogburok miatt a fertőzött anyag nem juthat ki, a gyökércsatornákban gennyes tasakok alakulhatnak ki. A gyökérkezelés célja a fertőzés megszüntetése, valamint a fog mentése és funkcióinak helyreállítása. Amennyiben nem kezelik időben a problémát, a fertőzés továbbterjedhet a környező szövetekben, és az egész fog elvesztése is előfordulhat.