2024.01.31.

FOGSZABÁLYOZÁS

Kinek ajánljuk az éjszakai vagy más néven kivehető fogszabályozót?
Kezdenénk azzal, hogy az éjszakai fogszabályozót felnőtteknek és gyerekeknek is egyaránt ajánljuk. Ez egy nagyon szuper lehetőség azoknak, akiknek a fogsorán nincs szükség nagy korrekcióra, tehát nagy valószínűséggel nem lesz szüksége állandó-nappali fogszabályozóra. A klasszikus kivehető fogszabályozó készülékekkel elsősorban a vegyes fogazatban – tehát amikor tej és maradó-fogak vannak a szájban – végzünk kezeléseket, amikor a szervezet, így az állcsont is még növekedésben van. Kivehető fogszabályozó készülékek jellemzője, hogy a páciens saját maga el tudja távolítani. Ezeket a készülékeket többnyire éjszaka, vagy éjszaka és néhány nappali órában kell viselni, óvodai, iskolai közösségben természetesen nem hordja a gyermek, de fontos, hogy olvasás, tanulás, tévézés és alvás közben a készülék a szájban legyen. Célszerű 10-12 órát hordani, különben nem garantálható az eredmény. Az biztos, hogy ez egy hosszabb folyamat, ezért a betegek részéről fontos a türelem és a megfelelő együttműködés, a rendszeres kontrollokon és aktiválásokon való megjelenés.
Általában azt kérjük a betegeinktől, hogy 4-6 hetente jöjjenek el hozzánk fogszabályzó igazításra, mert ha ez elmarad a fogak mozgatása sokkal hosszabb időt vehet igénybe. Sokszor használjuk az éjszakai vagy kivehető fogszabályzót az állandó fogszabályzó előkészítésére, mivel ami a kivehető fogszabályzónak az előnye az a hátránya is, hogy nem tudja olyan mértékben mozgatni a fogakat, mint egy állandó fogszabályzó.

Mikortól érdemes elgondolkodni a fogszabályzón?
Sok szülőben felmerülhet ez a kérdés, mikor ránéz a gyermeke fogsorára és azt látja, hogy a szebb fogsorhoz bizony fogszabályzóra lenne szükség. Az első szűrésekhez az ideális életkor a 6-8 éves kor, persze ez egyénenként változó lehet, de ebben az életkorban már ki lehet következtetni a maradó fogak helyzetét, illetve észrevehetőek az állcsontok esetleges növekedési rendellenességei.
Összegyűjtöttünk pár érvet, miért kellene időben elkezdeni a fogszabályozást a gyermekeknél:
👉 maradó fogak helyes irányba állítása
👉 ritka esetekben, de elősegíti a helyes hangképzést
👉 állcsontok helyes növekedésének irányítása
👉 az esetleges állkapocs problémák megelőzése a fogak helyre igazításával
👉 megjelenés javítása

Milyen problémákra lehet megoldás a fogszabályzó?
Szeretnénk segíteni pár gondolattal, hogy mely problémák esetén érdemes felkeresni egy fogszabályzó szakorvost.
Íme: elég gyakran előforduló probléma az éjszakai fogszorítás, a csikorgatás és a harapási rendellenességek. Valamint sajnos sok páciens érkezik azzal a panasszal, hogy a fogak nem helyesen kapcsolódnak egymáshoz és egymásba, illetve sokszor állkapocsízületi fájdalomról számolnak be.

Hogy néz ki egy rögzített fogszabályzó?
Amennyiben fix fogszabályzóról beszélünk, az több részből áll, mely a fogakhoz van rögzítve, így a Páciens nem tudja leszedni. A fogak felszínére, úgynevezett 'bracketeket' vagy hívhatjuk tappancsoknak is, ragasztunk. A nagyőrlőkre kerülhetnek gyűrűk vagy tubusok, ezek is ragasztóval rögzülnek a fogakon. A nagyőrlő fogakra lehet gyűrűt is ragasztani, de tubussal sokkal könnyebben tisztán tartható a fog és a páciensnek is kényelmesebb viselni. Ezen eszközök réseibe kerül az ív, melyet úgynevezett ligatúrákkal rögzítünk a bracketek körül. Ezt az ívet rendszeresen cserélik, mivel a kezelés különböző fázisaiban különböző típusú ívre van szükség. Leegyszerűsítve az ív mentén a bracket-eken és a tubusokon át mozgatjuk a fogakat vékony ívekkel kezdve és egyre vastagabbak és erősebbek felé haladva. Ezen kívül rengeteg segédeszköz (rugók, elasztikus gumik, harapásemelő stb.) áll rendelkezésünkre, hogy a végeredménnyel mindenki elégedett lehessen.

Hogyan befolyásolhatja a fogszabályozás az önértékelést és az önbizalmat?
Az orthodontia vagy fogszabályozás olyan fogorvosi kezelés, amelynek célja a fogak és az állkapocs helyes pozíciójának visszaállítása. Sok ember számára ezek a beavatkozások puszta esztétikai célokat szolgálnak, azonban kutatások azt mutatják, hogy az orthodontia pszichológiai hatása jóval túlmutat a szép mosolyon. Az önértékelés és az önbizalom alapvetően fontos az életünk számos területén. Azok, akik elégedettek a kinézetükkel és magabiztosak, nagyobb valószínűséggel érik el céljaikat és boldogabbak az életben. A nem megfelelő fogak vagy rossz harapás azonban negatívan befolyásolhatja a személy önértékelését. Az orthodontia által nyújtott lehetőség, hogy ezeket a problémákat megoldják, nagy mértékben hozzájárulhat a páciensek öntudatához és önbizalmához.
Először is, a fogszabályozás segíti a fogak és az állkapcsok helyes pozíciójának visszaállítását, ami a személy kinézetét javítja. A fogak egyenesekké és szabályozottá válnak, ami egy sokkal szebb, vonzóbb mosolyt eredményez. Ez pozitív hatást gyakorol az önértékelésére, mert örömmel tekintünk a tükörbe, és büszkén mutatjuk új mosolyunkat másoknak.
Másodszor, az orthodontia segít az étkezési problémák megoldásában, mint például nehézségek a rágásban vagy harapási problémák. Ezáltal javulhat a táplálkozás és az egészség. Ennek eredményeként nő az energiaszint, jobb a közérzet, és az ember magabiztosabban érzi magát az élet különböző helyzeteiben.
Kutatások is kimutatták, hogy a fogszabályozás segíthet csökkenteni a szociális szorongást, különösen a serdülőkorban. A fiatalok gyakran szembe találhatják magukat a szépségideálokkal és a társadalmi elvárásokkal, amelyek hatással vannak az önértékelésükre. Az orthodontia által nyújtott változtatások lehetővé teszik számukra, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, a társas kapcsolatok jobban sikerüljenek, és növekedjen az önbizalmuk.
Az orthodontia pszichológiai hatásai tehát nagy jelentőséggel bírnak az egyének életminőségére és jólétére. Azok, akik választják ezt a fogorvosi kezelést, már rövid időn belül tapasztalhatnak pozitív változásokat az önértékelésükben és az önbizalmukban. A szép és egészséges mosolyban való megújult önbizalom pedig megnyitja az ajtót a boldogabb és teljesebb élethez.

Fogszabályzó tisztítása:
Abban mind egyetérthetünk, hogy a rögzített fogszabályzó tisztítása és tisztán tartása nem könnyű feladat, sokszor elég időigényes is. Akinek volt az tudja, hogy minden étkezés, evés után ellenőrizni kell, hogy ragadt-e ételmaradék a tappancsokra vagy az ívre. Ezeket legkönnyebben interdentális (fogköztisztító) fogkefével tudjuk kiszedni, persze ezzel nem tudtuk le a fogak teljes tisztítását, csak a látszó problémát szüntettük meg. Az alapos tisztításhoz kövesse ezeket a lépéseket:
👉 Először öblítse ki a száját. Ezután mossa meg a fogak felületét belül és kívül fogkefével és fogkrémmel.
👉 isztítsa meg a kritikus területeket a zárak körül és a fogíny szélénél.
👉 A fogközöket tisztítsa meg egy úgynevezett interdentális (fogköztisztító) fogkefével. Fogselymet is használhat.
👉 Végezetül igény szerint alkalmazhat szájöblítőt is.